Tregg & Trace

Tregg & Trace

Ovotrack doet onderzoek naar mogelijke technieken om individuele eieren te identificeren en te traceren op basis van de unieke kenmerken van een eierschaal. Deze unieke kenmerken kan je vergelijken met een vingerafdruk.

Dit project beoogt de traceerbaarheid en de ketentransparantie van de meest diervriendelijk geproduceerde - en dus kostbaarste - eieren te verbeteren en daardoor de marktpositie en voedselveiligheid van die eieren te versterken. 

Er wordt namelijk real-time inzicht in de productie verkregen en dit is van belang om fraude met de legdatum en de productieaantallen met betrekking tot vrije uitloop versus biologische eieren tegen te gaan. Door dit 'Tregg en Trace' systeem zal middels geautomatiseerde controles het beoogde verdienmodel van biologische eieren ook daadwerkelijk van toepassing worden.

Tevens zorgt in het geval van bijvoorbeeld salmonella of fipronil in de eieren een hoge mate van traceerbaarheid voor een minder grote deiging voor de volksgezondheid.

De hardware en software wordt door Ovotrack ontwikkeld en geïntegreerd met het bestaande Ovotrack systeem en blockchaintechnologie. Daarmee ontstaat een objectief verifieerbaar systeem.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

- Provincie Utrecht
- Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland
- European Commission

 

 

Take a look at the other software modules for Egg Grading